Select Page

Primele luni ale anului 2019 au întâmpinat piața imobiliară cu un declin considerabil al vânzărilor de locuințe. În segmentul premium, acest fenomen a adus și o schimbare a dinamicii costurilor, mulți dezvoltatori preferând ajustarea prețurilor la cerere.

În acest context, târgurile imobiliare sunt mediul propice unde dezvoltatorii încearcă să îi atragă pe clienţi cu promoţii şi oferte dintre cele mai avantajoase. Cei mai mulți trec de pragul prețurilor preferențiale, recompensându-i pe viitorii proprietari prin oferirea de premii de tipul locurilor de parcare, curte sau chiar mobilier sau biciclete incluse în preț. Unii dezvoltatori încearcă să creeze comunități în rândul noilor proprietari din complexele lor prin evenimente pe care le organizează periodic în complex.

Potrivit reprezentanților târgului Imobiliarium, expoziția cu cel mai mare număr de dezvoltatori prezenți, în București, scăderile de prețuri se situează între 2 și 5%, pentru anumite tipuri de locuințe, iar în altele au cunoscut ușoare creșteri. Aceștia confirmă că scăderea prețurilor este mai degrabă o ajustare la cererea actuală, nu un efect pe termen lung.

În încercarea de a menține cererea la un nivel competitiv în ciuda acestor fluctuații de prețuri, dezvoltatorii vin, anul acesta, cu noutăți, mai ales în zona de case, incluzând în ofertele lor construcții sustenabile și din ce în ce mai tehnologizate, cum ar fi: casele pe structură de lemn ignifugat, casele autonome, pasive și eficiente energetic, soluții sistemele Smart Home ce permit un control ridicat asupra securității și stabilității locuinței chiar și de la distanță. Desigur, nici apartamentele din proiecte de tip boutique din gama premium sau luxury nu sunt date uitării, în contextul în care se observă o tendință a bucureștenilor de a reveni cât mai spre centrul orașului, orientându-se după criterii precum disponibilitatea și proximitatea față de locul de muncă și zonele de interes social.

„Estimăm că pe termen scurt și mediu piața va cunoaște ușoare scăderi de prețuri, iar în contextul în care avem deja cel mai mare volum de locuințe din ultimii ani și observam cererea temperată a cumpărătorilor, putem spune că ediția Imobiliarium din această primăvară se anunță mult mai interesantă decât sfârșitul anului trecut. Pe de altă parte, aceste schimbări nu sunt majore și pe termen lung, ceea ce face din 2019 un an bun pentru achiziții”, a declarat Adrian Stănescu, Project Manager Imobiliarium.

Următoare ediție a Imobiliarium, care va avea loc între 17-19 mai, în incinta parcării BricoDepôt Băneasa, va pune la dispoziția vizitatorilor o ofertă cu peste 22.000 de locuințe din aproximativ 90 de ansambluri rezidențiale, care cumulează peste 1.200.000 de mp utili de vânzare într-un singur loc.                                                                                 

Imobiliarium este un eveniment marca Universum Events. Partener principal al evenimentului este Storia.ro.